Συνέδριο ΠΟΜΙΔΑ: Επίσημες απαντήσεις του Κτηματολογίου στα καυτά θέματα ιδιοκτητών & επαγγελματιών

Print Friendly, PDF & Email

Αναλυτικό ρεπορτάζ του Αργύρη Δεμερτζή στο www.ecopress.gr

Ο πρόεδρος της Ελληνικό Κτηματολόγιο Δημήτρης Σταθάκης δίνει επίσημες απαντήσεις  για όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέματα του Κτηματολογίου, που καίνε ιδιοκτήτες και επαγγελματίες,  σχετικά με τις καθυστερήσεις σε  συμβόλαια και μεταβιβάσεις, τα ιδιοκτησιακά και τις διεκδικήσεις του δημοσίου, τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, τις διορθώσεις εγγραφών, τις καταχωρήσεις γεωμετρικών μεταβολών, το αναλογικό τέλος 900 ευρώ για κάθε ιδιοκτησία, τα προβλήματα της Κρήτης και την ανάρτηση της Αθήνας.


Το ecopress κατέγραψε και παρουσιάζει τις απαντήσεις, που έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικό Κτηματολόγιο καθηγητής Δημήτρης Σταθάκης, στις καταιγιστικές εφόλης της ύλης ερωτήσεις, που του τέθηκαν από ομάδα νομικών, σε συζήτηση με τη μορφή ζωντανού διαλόγου, στη διάρκεια των εργασιών του πρόσφατου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), το Σάββατο, 28.1.2023, στο Μέγαρο Καρατζά τηγς Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Η δημόσια συζήτηση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, τόσο ως προς τις απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος του φορέα, όσο και ως προς τις τοποθετήσεις, με τις οποίες συνόδευσαν τις ερωτήσεις τους οι νομικοί της ΠΟΜΙΔΑ, αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα του Κτηματολογίου, που απασχολούν ιδιοκτήτες και επαγγελματίες και αφορούν στο σήμερα και το αύριο της ιδιωτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

  Στο διάλογο με τον πρόεδρο του φορέα συμμετείχαν με τοποθετήσεις τους και υπέβαλαν ερωτήσεις οι:

Στράτος Παραδιάς, Δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω, Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) και της ΠΟΜΙΔΑ

Αναστάσιος Βάππας, Δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω Γενικός Γραμματέας της ΠΟΜΙΔΑ

Κώστας Αράπογλου, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ, Πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου Κρήτης

Βασιλική Παραδιά,  Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω, Οργανωτική Γραμματέας του Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ.


«Το Κτηματολόγιο σηκώνει το χαλί και αναδεικνύει πάρα πολλά προβλήματα»

-«Το Κτηματολόγιο είναι δυναμικό, δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι όλα γίνονται σωστά με πληρότητα 100%. Πρέπει πάντα να υπάρχει ένας μηχανισμός που επιτρέπει διορθώσεις. Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να είναι εύκολος. Στην κατεύθυνση αυτή είναι μία καλή συζήτηση που γίνεται,  στην οποία συμβάλλει και η ΠΟΜΙΔΑ  με τις προτάσεις της. Το Κτηματολόγιο στην ουσία σηκώνει το χαλί και αναδεικνύει πάρα πολλά προβλήματα, που προϋπάρχουν και τα οποία πρέπει να λυθούν. Αυτό είναι και καλό και κακό. Είναι κακό γιατί μας αναγκάζει όλους να λύσουμε τα ιδιοκτησιακά θέματα που έχει ο καθένας μας και αυτό απαιτεί χρόνο και κόστος. Είναι καλό γιατί αυτά τα προβλήματα λύνονται καταγράφονται οριστικά και έτσι στην επόμενη γενιά θα δώσουμε κάτι καλύτερο» τόνισε στην αρχική εισηγητική τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Κτηματολογίου κ. Δημήτρης Σταθάκης.

Οι ανακοινώσεις του προέδρου του Κτηματολογίου

Ο Πρόεδρος του Κτηματολογίου ανακοίνωσε ότι το Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στο Δήμο της Αθήνας καθώς και ότι ξεκινά το έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου των υποθηκοφυλακείων που θα διαρκέσει τρία χρόνια. Στο τέλος του 2023 όπως είπε, θα έχουμε το 90% των δικαιωμάτων στη φάση της ανάρτησης ενώ προχωρά το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων και το άνοιγμα κτηματολογικών γραφείων. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης είπε:

-Για την μετατροπή των Υποθηκοφυλακείων σε Κτηματολογικά Γραφεία: «Το Κτηματολόγιο είναι ένα πολύ σημαντικό έργο μία πολύ μεγάλη επένδυση και έχει μεγάλη σημασία και όφελος,  γιατί ρυθμίζει την αγορά ακινήτων στην οποία η αξία συναλλαγών που πραγματοποιείται είναι περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία μετάβαση καταργούμε τα 392 υποθηκοφυλακεία που υπήρχαν στη χώρα και ανοίγουμε τα οριστικά κτηματολογικά γραφεία . Αυτό το έργο είναι περίπου στη μέση, δηλαδή έχουνε κλείσει περίπου 150 υποθηκοφυλακεία και έχουν ανοίξει στο 60% οι νέες δομές και προχωράμε»

η πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια στο http://www.pomida.gr

Ευχαριστούμε.