ΠΟΜΙΔΑ: Παρά το “face lifting”, ο νέος ΕΝΦΙΑ παραμένει ένας βαρύς και άδικος φόρος…

Print Friendly, PDF & Email

Από την ΠΟΜΙΔΑ ανακοινώνονται τα εξής:

Από την πρώτη αξιολόγηση εκκαθαριστικών του νέου ΕΝΦΙΑ 2022  προκύπτουν τα εξής αρχικά συμπεράσματα:

1. Σημαντική ποσοστιαία μείωση φόρου παρατηρείται σε φορολογούμενους με περιουσιακά στοιχεία  μικρής αξίας το καθένα, και που οι περισσότεροι από αυτούς είχαν έως τώρα σχετικά μικρές ή και ασήμαντες φορολογικές υποχρεώσεις.

2. Όμως σημαντική μερίδα φορολογουμένων της πολύπαθης «μεσαίας τάξης», βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια αύξηση του φόρου, με κύρια αιτία την εξωπραγματική αύξηση των τιμών ζώνης από 1.1.2022 σε πολλές περιοχές, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία προ κορωνοϊού, τα οποία για τις περισσότερες είναι άσχετα με τη σημερινή πραγματικότητα.

3. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όπου η «αντισταθμιστική» αντικατάσταση του συμπληρωματικού φόρου με προσαύξηση φόρου σε ακίνητα άνω των 400 χιλ. ευρώ και σε περιουσίες άνω των 500 χιλ. ευρώ, συνδυάζεται με τις υπερβολικά αυξημένες νέες τιμές ζώνης, ιδιαίτερα μάλιστα στους κατόχους απρόσοδων αστικών οικοπέδων.

4. Συνεπώς το πόσο λιγότερο ή περισσότερο καλείται να πληρώσει εφέτος κάθε ιδιοκτήτης εξαρτάται κυρίως από την αύξηση ή μείωση της τιμής ζώνης αλλά και τη διάρθρωση των περιουσιακών του στοιχείων. Δηλαδή ο καθένας με τη μοίρα του, που θα τη διαπιστώσει μόνον όταν δει το εφετινό εκκαθαριστικό του…

5. Παρά τις σοβαρές παρεμβάσεις και το εκτεταμένο “face lifting” του νέου ΕΝΦΙΑ, ως κύρια χαρακτηριστικά του δυστυχώς παραμένουν τα εξής:

-O ΕΝΦΙΑ παραμένει ένας άδικος και δυσβάστακτος φόρος, που δεν φορολογεί απλώς, αλλά ουσιαστικά «τιμωρεί» την αποταμίευση σε ακίνητη περιουσία, γιατί βασίζεται στην μηχανικά υπολογιζόμενη αξία του αντικειμενικού συστήματος, αφού δεν λαμβάνει υπόψη του την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του πολίτη, πού είναι το εισόδημά του, ούτε την  πραγματική εμπορική αξία της περιουσίας του, αδιαφορώντας δηλαδή για την ανυπαρξία είτε εισοδήματος, όπως στα οικόπεδα, είτε οποιασδήποτε δυνατότητας διαχείρισης, αξιοποίησης ή και εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων του!

– Παρότι στις περισσότερες χώρες υφίσταται ετήσιος φόρος περιουσίας, εν τούτοις ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ένας φόρος με τον οποίο δεν μπορεί να συμφιλιωθεί ο Έλληνας φορολογούμενος, όχι μόνον για το δυσανάλογα τεράστιο βάρος του, σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κυρίως με το ότι στη συνείδηση των περισσοτέρων φορολογουμένων, ισοδυναμεί με την πληρωμή μηνιαίου… ενοικίου στο Κράτος για το ίδιο τους το σπίτι ή το κατάστημα!

-Ο ΕΝΦΙΑ τέλος παραμένει ένας «άφιλος» φόρος αφού η φορολογική διοίκηση αρνείται διαχρονικά το αυτονόητο: Να δώσει έστω μια συμβολική «έκπτωση» σε όποιον μπορέσει να τον εξοφλήσει στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του!

Για να μετατραπεί ο ΕΝΦΙΑ σε έναν πολύ πιο δίκαιο και αποδεκτό φόρο, οφείλει το ΥΠΟΙΚ:

-Να καταργήσει κάθε πρόσθετη επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ πέρα από τον κύριο φόρο, και

-Να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες σε όλες τις περιοχές όπου αυξήθηκαν πάνω από 40%. 

-Να νομοθετήσει έκπτωση στην εφάπαξ καταβολή του ΕΝΦΙΑ στην προθεσμία της πρώτης δόσης του.

  Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί τα παλαιά και νέα μέλη μας που έλαβαν “φουσκωμένους” λογαριασμούς ΕΝΦΙΑ 2022 να το καταγγείλουν εγγράφως στη Γραμματεία μας, συμπληρώνοντας σε αυτήν την ηλεκτρονική φόρμα email τα σχετικά αναγκαία πληροφοριακά στοιχεία όπως: Τιμές Ζώνης 2018 και 2022, Ετήσια ποσά ΕΝΦΙΑ 2021 και 2022, είδος και ΟΤΑ ακινήτων, Ρητή συναίνεσή τους προς την ΠΟΜΙΔΑ για την ανώνυμη χρήση και δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων χωρίς αναφορά των προσωπικών τους δεδομένων και της ακριβούς διεύθυνσης των ακινήτων μου, καθώς και τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα, προς το σκοπό της στήριξης ενεργειών ανατροπής των δυσμενών ρυθμίσεων του νέου ΕΝΦΙΑ.  Επίσης να αναφέρουν αν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενες ενέργειες δικαστικής αμφισβήτησης της συνταγματικότητας των δυσμενών ρυθμίσεων του νέου ΕΝΦΙΑ και στη σχετική δαπάνη που θα τους αναλογεί.  Γίνεται μνεία ότι δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς τη ρητή αναφορά και συναίνεση στα ανωτέρω, με την οποία ισοδυναμεί η αποστολή οποιουδήποτε στοιχείου από τα ανωτέρω αναφερόμενα για την ανώνυμη χρήση του από την οργάνωσή μας για τους παραπάνω σκοπούς και μόνον.