ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ UIPI/ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ “ΚΥΜΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ»

Print Friendly, PDF & Email

…το 65% των Ελλήνων ιδιοκτητών θέλουν αλλά δεν μπορούν να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους!!!

Εισαγωγή

Η Διεθνής Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων (International Union of Property Owners – UIPI) της οποίας είναι μέλος η ΠΟΜΙΔΑ, διεξήγαγε μια διαδικτυακή έρευνα προκειμένου να εκτιμήσει την ικανότητα και την προθυμία των ευρωπαίων ιδιοκτητών ακινήτων να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους, είτε πρόκειται για ιδιοκατοικούμενες, είτε πρόκειται για ενοικιαζόμενες κατοικίες από εκμισθωτές που διαθέτουν μια ή περισσότερες κατοικίες στην αγορά για εκμίσθωση. Ο στόχος αυτής της έρευνας ήταν να διαπιστώσει πως η κτηματαγορά και τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τις επερχόμενες υποχρεώσεις για ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους, ώστε να καταστούν πιο φιλικά προς το περιβάλλον και αν η κρίση Covid-19 έχει αλλάξει τους στόχους και τις φιλοδοξίες τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 10.000 ιδιοκτήτες κατοικιών από 36 ευρωπαϊκές χώρες, βοήθησαν τη UIPI να σχηματίσει μια ακριβή εικόνα για τις θέσεις των ιδιοκτητών ακινήτων όσον αφορά την ανακαίνιση και πώς τα νοικοκυριά μπορούν να συνεισφέρουν ρεαλιστικά στην επίτευξη των ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων. Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος TripleA-Reno που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., καθώς θα τροφοδοτήσει το έργο και τα προγράμματα της UIPI για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του ευρωπαϊκού κτιριακού αποθέματος.

Στη χώρα μας η έρευνα διεξήχθη μέσω της ΠΟΜΙΔΑ και της ιστοσελίδας της www.pomida.gr, με ελεύθερη συμμετοχή ιδιοκτητών. Η παρούσα έκθεση αντλεί δεδομένα και συμπεράσματα από τα αποτελέσματα που ελήφθησαν στην Ελλάδα, όπου 728 άτομα απάντησαν στην διαδικτυακή έρευνα μέσω της ιστοσελίδας της ΠΟΜΙΔΑ:

  • 55,63% εξ αυτών ήταν ιδιοκάτοικοι,
  • 42,03% από αυτούς ήταν εκμισθωτές κατοικιών και
  • οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν διαχειριστές ή χρήστες κατοικιών και το
  • 72% εξ αυτών δήλωσε ότι είναι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες που κατέχουν μεταξύ 1 και 5 ακινήτων.

Κύρια ευρήματα της έρευνας ήταν:

  • Ότι το 86% των ερωτηθέντων θεωρούν σημαντικό να ανακαινίσουν τις ιδιοκτησίες τους κάνοντάς τις ενεργειακά αποδοτικότερες και βιώσιμες, και ότι το 65% των ερωτηθέντων θέλουν αλλά δεν μπορούν να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους!
  • Ότι η έλλειψη επιδότησης και ουσιαστικών φορολογικών κινήτρων είναι από τα κύρια εμπόδια για την ανακαίνιση κατοικιών και πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά καθόσον πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι οι πλέον κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία στο «Κύμα Ανακαίνισης» (Renovation Wave).

Προθυμία των Ελλήνων ιδιοκτητών να ανακαινίσουν

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν την έντονη προθυμία των Ελλήνων ιδιοκτητών να ανακαινίσουν τα σπίτια τους. Συγκεκριμένα το 86,26% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι ωφέλιμο να κάνουν τις ιδιοκτησίες τους πιο ενεργειακά αποδοτικές και βιώσιμες προκειμένου:

  • να αυξήσουν την μισθωτική ή εμπορική αξία του ακινήτου τους (71,57%),
  • να εξοικονομήσουν χρήματα (71,24%),
  • να βοηθήσουν το περιβάλλον (58,01 %) και
  • να ζήσουν πιο άνετα (51,14%).

Επιπλέον, οι μισοί από τους ερωτηθέντες βλέπουν οφέλη σε όλες τις κατηγορίες.

η συνέχεια στο  https://www.pomida.gr/newspost.php?nsl=ereyna-tis-uipipomida-gia-to-kyma-anakainisis-65-ton-ellinon-idioktiton-theloyn-alla-den-mporoyn-na-anakainisoyn-tis-katoikies-toys